De familie webcams is verdeeld in twee groepen: modellen zonder microfoon en apparaten met microfoon! Wat is het voordeel? Zoals we op onze vorige pagina vermeldden: Alles wat u moet weten voordat u een webcam koopt, is de audiokwaliteit van de pc niet altijd de beste!
Maar let op! Zelfs als de audiokwaliteit van uw pc ernstige tekortkomingen vertoont, betekent dit niet dat een webcam met microfoon de ideale oplossing voor u is! Afhankelijk van de werkomgeving kan een headset of speakerphone voordeliger zijn. (Kijk eens naar ons hoofdstuk, wij helpen je met speakerphone vs. headset
Hieronder proberen we je te helpen bij het kiezen van de juiste webcam met of zonder microfoon:
Voordat we in het onderwerp duiken en de verschillende soorten geluidskwaliteit en hun beïnvloedende factoren onderzoeken, dachten we dat het een goed idee zou zijn om snel naar de twee soorten webcams te kijken, om (voor eens en voor altijd) te begrijpen hoe ze zouden moeten zijn gebruikt:
ZONDER MICROFOON
Zonder audiofunctie moet u
verbinding maken met een extern audiomedium (luidsprekers, headset, microfoon, enz.).
Aanbevolen omgeving: alle open en/of luidruchtige omgevingen
MET MICROFOON
Ze zijn al uitgerust met een geluidssensor en nemen alleen de video- en geluidsopname over tijdens videoconferenties, oproepen en alle andere activiteiten waarvoor spraak- en videocommunicatie nodig is.
Aanbevolen omgeving: alle gesloten en/of rustige plaatsen
Uit interne onderzoeken blijkt dat audiokwaliteit vier keer belangrijker is voor deelnemers aan virtuele vergaderingen dan videokwaliteit! Dit is logisch als je erover nadenkt: er is niets vervelender dan voortdurend "Kun je me horen?" of “Kun je dat herhalen?” te horen tijdens een vergadering... Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van je webcam
Er zijn in totaal 3 beïnvloedende factoren:
Microfoongevoeligheid: beïnvloedt de helderheid en detectie van geluiden dichtbij en ver weg. Microfoons met een hogere gevoeligheid werken doorgaans beter in omgevingen met minder ruis.
Ruisonderdrukking: verbetert de audiokwaliteit door ongewenst achtergrondgeluid te verminderen.
Materiaalkwaliteit: de kwaliteit van de materialen en technologie die worden gebruikt om de microfoon en webcam te maken, heeft in het algemeen invloed op de algehele prestaties van de microfoon en webcam.
Weet u niet welke audiotool u moet kiezen? Dat is maar goed ook, want we hebben een vergelijking gemaakt ( Speakerphone vs. Headset ) om u te helpen bij het beslissen over Speakerphone vs. Headset.
Hier laten we u de vijf niveaus van geluidskwaliteit zien en hun kenmerken die het meest voorkomen:
Kwaliteit | Cameratype |
* | Lage audiokwaliteit |
** | Standaard audiokwaliteit |
*** |
Verbeterde geluidskwaliteit |
**** |
Hoge audiokwaliteit |
***** |
Professioneel |
* Lage audiokwaliteit: dit is instapniveau. Gebruik dit type camera niet in rumoerige omgevingen, anders wordt de communicatie verstoord (ongewenste geluiden worden niet weggefilterd).
** Standaard audiokwaliteit: hoewel u een helderder geluid kunt verwachten dat acceptabel is voor eenvoudige videoconferenties, hebben cameratypes van standaardkwaliteit nog steeds moeite om een optimale geluidservaring te bieden in rumoerige omgevingen of in meer veeleisende situaties.
*** Verbeterde geluidskwaliteit: met verbeterde gevoeligheid, stereosensoren en passieve onderdrukking van ongewenst omgevingsgeluid kunnen cameratypen in deze klasse de kwaliteit van het opgenomen geluid aanzienlijk verbeteren.
**** Hoge audiokwaliteit: camera's met microfoons in deze klasse worden high-end microfoons genoemd, wat betekent dat ze stemmen duidelijker en helderder kunnen opnemen voor een uitstekende geluidsweergave. Een ander pluspunt is dat deze microfoons vaak over geavanceerde audiofuncties beschikken (bijvoorbeeld echo-onderdrukking).
***** Professioneel: een professioneel cameratype maakt het gebruik van externe microfoons van hoge kwaliteit mogelijk, vooral in situaties waar maximale precisie en helderheid van geluid belangrijk zijn
Om verder te lezen, klik hier: De juiste webcam kiezen: deel 3 – De beeldhoek
En om contact met ons op te nemen, klik hier: